Mat Oldenmenger
vrijdag 07 jun 2019

Even voorstellen: onze ambassadeur in Overijssel

Om de TVM Awards te promoten en het belang van veiligheid op de weg te onderstrepen, hebben we namens elke provincie ambassadeurs. Zij zijn in het dagelijks leven zelf beroepschauffeur en weten dus als geen ander hoe belangrijk veilig rijgedrag is. De ambassadeurs zijn regelmatig op pad om collega-chauffeurs te informeren over onder andere het NK Veiligste Chauffeur.

De komende tijd stellen we de ambassadeurs via een Q&A aan je voor. In deze kennismaking: Mat Oldenmenger, ambassadeur namens de provincie Overijssel en sinds 2010 beroepschauffeur. Mat is met zijn 29 jaar een van de jongste ambassadeurs van de TVM Awards.

- Waarom heb je gekozen voor het vak van beroepschauffeur?
"Het zal wel een cliché zijn, maar ik zie het een soort van roeping met veel vrijheid. Dat laatste hoort wel bij mij."

- Wat vind je het mooiste onderdeel van het vak?
"In mijn vak is geen dag hetzelfde. Ik heb altijd weer andere routes met andere mensen en soms een bekende. Die vrijheid werkt voor mij verslavend."

- Waarom ben je ambassadeur geworden van de TVM Awards/NK Veiligste Chauffeur?
"Bij Nijhof-Wassink vonden ze het precies iets voor mij. Ik heb over veiligheid op de weg altijd wel een duidelijke en kritische mening. Dat is de reden dat ze me benaderd hebben. Toen ik gevraagd werd voor het ambassadeurschap, hoefde ik er ook niet over na te denken; ik wilde graag!"

- Wat moet er gebeuren om de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen verder te verbeteren?
"Veel strenger handhaven door de politie op het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur. Iedere dag maak je weer levensgevaarlijke situaties mee, omdat iemand drukker is met zijn telefoon dan met het verkeer." 

- Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die de veiligste chauffeur van Nederland moet bezitten?
"Je niet gek laten maken en kunnen improviseren. Zo moet je op ieder moment opnieuw beslissingen nemen. Parkeerplaatsen die vol zijn, je ritplanning, het verkeer voor je. Je moet steeds je kop erbij houden!" 

- Welke tip met betrekking tot veiligheid zou je de medeweggebruikers willen meegeven?
"Blijf nou gewoon van die mobiele telefoon af. Maar we mogen elkaar ook wat meer respect in het verkeer geven, door bijvoorbeeld elkaar de ruimte te schenken en elkaar niet op te jagen met bumperkleven of iets dergelijks."

In het kort 
Naam: Mat Oldenmenger
Leeftijd: 29
Burgerlijke staat: gehuwd
Woonplaats: Rijssen
Type rijbewijs: groot rijbewijs
Vrachtwagenchauffeur sinds: 2010
Werkgever: Nijhof-Wassink Rijssen
Merk vrachtwagen: Volvo
Aantal km’s per jaar: 100.000
Type werkzaamheden: droge bulkgoederen
Hobby's: skiën, mountainbike en motorrijden
Favoriete muziek in de cabine: Nederlandstalig en Top 40