Dode hoek
vrijdag 06 sep 2019

Duitsland wil vrachtwagenchauffeurs verplichten stapvoets rechtsaf te slaan


Vrachtwagenchauffeurs in Duitsland moeten misschien nog dit jaar hun rijstijl aanpassen. Als het aan de Duitse minister van verkeer ligt, gaan vrachtwagens in steden verplicht stapvoets rechtsaf slaan. Andreas Scheuer, de minister die voor dit plan pleit, hoopt op die manier nog meer dode hoek ongevallen te voorkomen.

In Duitsland wordt al langer gekeken naar manieren om ongevallen als gevolg van de dode hoek in te perken en te voorkomen. Zo zijn er verschillende systemen getest. Scheuer stelt voor dat bedrijfswagens zwaarder dan 3,5 ton in Duitse steden niet harder dan met 7 tot 11 kilometer per uur rechtsaf mogen slaan. Als sanctie stelt hij een boete van 70 euro voor en een punt op het rijbewijs. Heb je zes van zulke punten, dan ben je je rijbewijs kwijt. 

Het nieuwe voorstel maakt deel uit van een pakket maatregelen. Zo worden de boetes opgeschroefd voor bijvoorbeeld chauffeurs die de noodremassistent beneden de 30 kilometer per uur uitschakelen. Verder wordt van chauffeurs verwacht dat ze niet zo maar parkeren in steden om te lossen. Waar dat dan wel moet, is nu niet duidelijk.

Plannen
Eerder dit jaar werd al bekend dat Duitsland werkt aan het verplichten van dodehoek-waarschuwingssystemen, bestemd voor vrachtwagens en bussen. Vanaf dit jaar is een subsidieregeling van kracht om dergelijke systemen al op vrijwillige basis in te bouwen. De Europese Unie verwacht een verplichte inbouw van waarschuwingssystemen op zijn vroegst in 2024. Duitsland wil het verplichten van dergelijke systemen vervroegen en stelt dus geld beschikbaar om dat mogelijk te maken.