Rob Stomphorst
woensdag 12 jun 2019

De partners van de TVM Awards: VVN

De TVM Awards zijn onder andere bedoeld om meer bewustwording te creëren voor veilig rijgedrag, vooral omdat verkeersveiligheid ons allemaal aangaat. En zonder toegewijde partners zou dat niet mogelijk zijn. Daarom willen we ze via een Q&A graag voorstellen. Stuk voor stuk zijn het gerenommeerde ondernemingen of organisaties die verkeersveiligheid hoog in het vaandel hebben.
 
In deze ronde komt Rob Stomphorst aan het woord, sinds 2001 verbonden aan Veilig Verkeer Nederland (VVN). Deze organisatie bevordert al meer dan 80 jaar veilig verkeersgedrag door middel van educatie en voorlichting. 

Kun je kort even wat over VVN vertellen? 
"Veilig Verkeer Nederland is in 1932 opgericht door verontruste burgers. Het is een vereniging bestaande uit vele duizenden vrijwilligers en een beroepsapparaat van ruim 80 medewerkers. VVN is gevestigd in Amersfoort en de missie is kort en uitdagend: 'Iedereen veilig over straat'."

Hoe belangrijk is veiligheid voor jullie en waarom?
"Het beïnvloeden en bevorderen van een verstandig, gezond en daardoor veilig verkeersgedrag is voor ons core business. Wij richten ons hierbij op kinderen en hun ouders. Maar ook op jongeren, bewoners en ouderen."

Hoe komt het aspect veiligheid terug in jullie bedrijfsvisie?
"Onze visie is dat iedereen zo lang mogelijk veilig aan het verkeer moet kunnen deelnemen. Wij willen mensen aanmoedigen en toerusten om zelf een actieve bijdrage te leveren aan onze missie. Veilig Verkeer Nederland verbindt, adviseert en faciliteert mensen die zich vrijwillig inzetten voor een verkeersveilige leefomgeving."

Waarom doet jullie organisatie mee aan de TVM Awards?
"We zijn ervan overtuigd dat verkeersveiligheid meer is dan het naleven van verkeersregels en meer vergt dan infrastructurele optimalisaties. Verkeersveiligheid vraagt om constante aandacht, enthousiaste betrokkenheid en concrete actie. Door verschillende partijen te stimuleren om zich actief voor verkeersveiligheid in te zetten, werken we aan verkeersveiligheid voor iedereen. De Awards sluiten hier mooi bij aan."

Wanneer is voor jullie deelname aan de TVM Awards succesvol?
"Wanneer dit positieve verkeersveiligheidsproject helder het belang van een verantwoorde en daardoor veilige verkeersdeelname op de kaart zet. Dat kan door het aanbieden van hapklare brokken waar transportondernemingen à la minute op in kunnen stappen, zoals de TVM Awards zelf en het VVN-beloningssysteem Veilig Rijden.Nu"

Hoe onderscheiden jullie je ten opzichte andere partijen in de markt als het op veiligheid aankomt?
"Veilig Verkeer Nederland is de enige organisatie die zich, als het gaat om het bevorderen van een veilig verkeersgedrag, op alle weggebruikers richt. Dat doen we met een speciaal accent op de kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals jonge kinderen, jongeren en ouderen."

Hoe groot is de noodzaak om veilig rijgedrag te promoten? 
"Wanneer we zien dat er per jaar 613 doden vallen en ruim 21.000 ernstig gewonden, en dat deze verschrikkelijke getallen ieder jaar hoger worden, dan is het goed mis. We moeten als samenleving alles op alles zetten om het tij te keren. Dit moeten we doen in samenwerking met al onze partners waaronder bedrijven, gemeenten, stadsregio’s en provincies en last but not least het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, met de ambitie om het aantal verkeersslachtoffers naar nul te brengen."