Charles Engelaar
vrijdag 24 mei 2019

De partners van de TVM Awards: Volvo Trucks Nederland

De TVM Awards zijn onder andere bedoeld om meer bewustwording te creëren voor veilig rijgedrag, vooral omdat verkeersveiligheid ons allemaal aangaat. En zonder toegewijde partners zou dat niet mogelijk zijn. Daarom willen we ze via een Q&A graag voorstellen. Stuk voor stuk zijn het gerenommeerde ondernemingen of organisaties die verkeersveiligheid hoog in het vaandel hebben. 

In deze eerste ronde komt Charles Engelaar aan het woord. Hij is sinds 2012 marketingdirecteur bij Volvo Trucks Nederland.

Kun je kort even wat over het bedrijf vertellen?
"Volvo Trucks levert een totaalpakket van transportoplossingen voor professionele en zakelijke klanten. Het bedrijf biedt een volledig assortiment van zware tot middelzware trucks aan en heeft een sterk internationaal netwerk van ruim 2.100 servicepunten in meer dan 130 landen. Volvo trucks worden in 15 landen geassembleerd en in 2018 leverde Volvo wereldwijd meer dan 127.000 trucks af. 

Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van 's werelds vooraanstaande fabrikanten van trucks, bussen, uitrusting voor de bouw en aandrijfsystemen voor scheepvaart en industriële toepassingen. Het werk van Volvo Trucks is gebaseerd op de kernwaarden kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu. Volvo Trucks is sinds 1935 gevestigd in Nederland. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Beesd. Volvo Trucks Nederland heeft 60 personen in dienst."

Hoe belangrijk is veiligheid voor jullie en waarom?
"Vrachtwagens en veiligheid. Het hoge aantal vrachtwagenongelukken geeft aan dat dit niet vanzelfsprekend samengaat. En daar wil Volvo Trucks verandering in brengen. Nul vrachtwagenongelukken is het ultieme doel. Het Volvo Accident Research Team (ART) is opgericht in 1969 en staat sindsdien aan de frontlinie op het gebied van veiligheid, met baanbrekende innovaties die ongelukken van vrachtwagens voorkomen en de kans op letsel verkleinen. Niet alleen voor de vrachtwagenchauffeur, maar voor alle weggebruikers." 

Hoe komt het aspect veiligheid terug in jullie bedrijfsvisie? 
"Veiligheid maakt al sinds de oprichting van Volvo Trucks in 1927 onderdeel uit van de bedrijfsvisie. Volvo Trucks erkent dat zij onderdeel is van het probleem, maar tegelijkertijd ook van de oplossing. Het bedrijft streeft naar zero accidents."
 
Waarom doet jullie onderneming mee aan de TVM Awards? 
"Vrachtwagenchauffeurs vormen een heel belangrijke schakel binnen de verkeersveiligheid op de weg. Niet alleen beleven zij regelmatig onveilige verkeerssituaties, ook zijn zij vaak als eerste ter plaatse wanneer er zich een ongeval voordoet. Met hun kennis en ervaring zijn vrachtwagenchauffeurs echte veiligheidsambassadeurs. Om dat te onderstrepen, en waardering voor hun rol te benadrukken, doet Volvo Trucks mee aan de TVM Awards."
 
Wanneer is voor jullie deelname aan de TVM Awards succesvol? 
"Wanneer zowel vrachtwagenchauffeurs als medeweggebruikers zich bewuster worden van hun bijdrage aan een veilig weggedrag. Er moet meer begrip en respect komen voor elkaars rol in het verkeer."  

Hoe onderscheiden jullie je ten opzichte van andere partijen in de markt als het op veiligheid aankomt? 
"De Zweedse veiligheidstest die Volvo Trucks bij de ontwikkeling van hun trucks inzet, is strenger dan de wettelijk voorgeschreven Europese test. Het ART-team  onderzocht inmiddels al duizenden verkeersongevallen. De uitkomsten hebben een grote impact vanwege de nauwe samenwerking tussen het ART-team en de afdeling productontwikkeling van Volvo Trucks: zowel bij het ontwikkelen van technische oplossingen ter verhoging van de veiligheid als bij de mondiale verspreiding van de veiligheidsgedachte van Volvo Trucks."

Hoe groot is de noodzaak om veilig rijgedrag te promoten? 
"Volgens een rapport van de World Health Organization vallen er jaarlijks wereldwijd 1,2 miljoen verkeersdoden. Dat zijn er omgerekend 3.400 per dag en dat staat gelijk aan tien heel grote vliegtuigen vol mensen die om het leven komen. De noodzaak voor het promoten van veilig rijgedrag is dus extreem hoog."