25 september 2021: René de Baat winnaar NK Veiligste Chauffeur 2021 Volg TVM awards

Martin Kolff won in 2019 het NK Veiligste Chauffeur. Lees hieronder zijn verhaal in de TVM Actueel van november 2019.

Na zijn tweede plaats vorig jaar stuurde Martin Kolff ditmaal met vaardige hand naar de nationale titel Veiligste Chauffeur. “Die tweede plaats was toen een domper. Daarom wilde ik nu sterk terugkomen. Want veiligheid zit bij ons bedrijf in het DNA.”

De woordgrap dat het uitgezette parcours op het TT-circuit van Assen natuurlijk een kolfje naar de hand van de nieuwe kampioen was, heeft Martin Kolff wel vaker gehoord. Zijn hand gaat naar de linkerborstzak van zijn jas, waarop zijn naam als deelnemer aan de NK Veiligste Chauffeur is geborduurd. Kolff, kolfje, de link is snel gelegd. Maar het bedrieglijke traject was juist géén Kolffje naar zijn hand. Want veel achteruitrijden zit niet in zijn dagelijkse routine. Sterker nog, vertelt de veiligste chauffeur van Nederland, “wij moeten achteruitrijden juist tot een minimum beperken, liever helemaal niet doen. Voor mijn werkgever Van Waveren rijd ik veel met brandstoffen voor Shell en daar is achteruitrijden juist uit den boze.” Dat beaamt zijn trotse werkgever Es van Waveren, die na de huldiging samen met Kolff gretig alle felicitaties in ontvangst neemt. Het is een hoogtijdag voor zijn chauffeur én zijn bedrijf, dat sinds 1972 de hoogste veiligheidsniveaus nastreeft. “Achteruitrijden geeft altijd risico’s, zeker als je zoals Martin en de andere collega’s altijd met gevaarlijke stoffen onderweg bent. Achteruitrijden is in principe verboden. Mocht het een enkele keer toch noodzakelijk zijn, dan moet de chauffeur een begeleider bellen.”

Drie finalisten

Drie finalisten Dat zou je niet zeggen als je Kolff tijdens de finale van het NK Veiligste Chauffeur aan het werk zag. Na de voorronden, twee halve finales in respectievelijk Rijssen en Gilze en een intensief roulatieprogramma van de tien finalisten in de ochtend plus een BBS-oefening (Behaviour Based Safety) moesten de drie overgebleven chauffeurs in de middag vol aan de bak. Ze moesten alles uit de kast halen om een aantal verraderlijke manoeuvres op een lastig traject af te leggen. Dat ging langs denkbeeldige fietsers, auto’s en obstakels. Onderweg moest ook nog een schietlood aan de voorbumper zo precies mogelijk boven een dartbord worden gepositioneerd, liefst boven de roos. De manoeuvres achteruit waren zo listig in elkaar gestoken, dat elke ongelukkige beslissing gevolgen had voor het vervolg van de proef. Martin Kolff wist dat te voorkomen. “Het viel achteraf gezien eigenlijk wel mee”, zegt de chauffeur uit Dirksland na afloop laconiek. “Ik vond het vorig jaar in Helmond lastiger.”

Trofee

Na afloop – met de 12,5 kilo zware trofee voor de Veiligste Chauffeur 2019 in de hand – komt de ontlading. “Ja!”, roept hij met gebalde vuisten. “Tsjakka!” Hij ziet de titel als een revanche voor de eerste editie van 2018, toen de titel hem net ontglipte. “De spanning is er nu vanaf. Vorig jaar was er veel aandacht voor de nummer drie en voor de winnaar Johannes Ritsma. Ik viel als nummer twee eigenlijk een beetje tussen wal en schip. Dat heb ik nu mooi kunnen rechtzetten.” Hij wordt met bewondering gadegeslagen door neefje Diede, die de hele dag met een spandoek (‘Hup Martin’) langs de kant heeft gestaan bij de proeven in de halve finale en in de eindstrijd. Broer André, zelf planner bij een keukenhandel, is eveneens onder de indruk van de rijkunsten van Martin Kolff. “Als je deze proeven ziet, dan kun je de rijvaardigheid van de finalisten echt niet onderschatten.” Wel is André Kolff verbaasd als hij hoort dat er bij de proeven ook een tijdslimiet is. “Veiligheid draait toch niet om tijd?” De tijdslimiet was juist bedoeld om de moeilijkheidsgraad te verhogen en een realistische situatie na te bootsen. De broers vallen elkaar even later in de armen. De Nederlands kampioen benoemt zijn broer met een knipoog meteen tot zijn zaakwaarnemer. En hij stuurt een appje met de Braziliaanse vlag naar het thuisfront in Dirksland. En de TVM Award, die krijgt in de woonkamer een mooi plekje: naast de televisie.

Meer artikelen

Meer nieuws

De TVM Awards worden mede mogelijk gemaakt door